Rugklachten komen veel voor, zo’n 80% van de mensen van 40 jaar en ouder heeft reglmatig last van zijn / haar rug, wat soms tot werkverzuim kan leiden.

Onderzoek in Australie heeft aangetoond dat tijdens het maken van diverse bewegingen de diepliggende spieren rondom de wervelkolom bij mensen met onderrugklachten niet meer wordt aangespannen, terwijl deze spieren bij mensen zonder rugklachten wel actief zijn. Als de acute fase van pijn in de rug verminderd is, blijkt dat de diepliggende spieren niet automatisch weer actief worden. Hier moet actief en bewust aan gewerkt worden, door middel van training,

Prakijk Fysiotherapie Hart van Heemskerk biedt een rugscholingsprogramma aan om uw rug weer optimaal te laten functioneren. Als u alle basisoefeningen goed kan uitvoeren, deze worden altijd individueel aangeleerd, kunt u meedoen in het rugprogramma waarbij u met meerdere mensen tegelijk werkt aan uw kracht en conditie.

De eerste fase duurt 6 weken, waarin bij voorkeur 2 keer per week in de praktijk getraind wordt. Vervolgens zal er geëvalueerd worden of er vervolg training nodig is, of dat iemand inmiddels voldoende belastbaar en klachtenvrij is om oefeningen zelfstandig voort te zetten.

De rugscholing is zowel geïndiceerd voor mensen met verminderde mobiliteit, als voor mensen met een verminderde stabiliteit. Het schema omvat onder andere cardiotraining, (bal-)oefeningen voor stabiliteit, mobiliteit en lokaal uithoudingsvermogen. Ook diverse kracht oefeningen ter verbetering van de algehele belastbaarheid  komen aan bod.

In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering kunt u nalezen of rugscholing voor u wordt vergoed. Rugscholing valt gewoon onder uw vergoeding voor fysiotherapie.