Valpreventieweek

Fysiotherapie Hart van Heemskerk zorgt voor stabiliteit

Als je jong bent, leer je veel dingen via vallen en opstaan. Neem roller skating, fietsen of surfboarding. Dat leer je al doende en vallen hoort daarbij. Daar moet je als senior gewoon niet aan denken, want van direct weer opkrabbelen na een valpartij is meestal geen sprake. Vandaar dat de eerste week van oktober weer in het teken staat van de valpreventie.

In de leeftijdscategorie 65-plus valt namelijk een derde één of meerdere keren per jaar. Bij 80-plussers is dat zelfs de helft. Afgezien van een nare ervaring is vaak een korte of langere opname in een zorginstelling het gevolg.

Voorkomen

Daar lang bij stilstaan heeft weinig zin. Belangrijker is te weten hoe je een valpartij kunt voorkomen met behulp van handige tips en oefeningen. Daar weten Simone van Ballegooie en Jessica Rutte alles van. Beiden werken als fysiotherapeut bij Fysiotherapiepraktijk Hart van Heemskerk en hebben zich in valpreventie gespecialiseerd.

Mogelijkheden
“We hebben daarvoor twee programma’s”, zegt Simone. “Er is een groepscursus ‘In Balans’ voor maximaal 7 à 8 deelnemers en een programma dat uitgaat van een individuele behandeling (die ook aan huis kan worden gegeven) voor mensen die vaker vallen en weinig mobiel zijn. In dat laatste geval werken we met het Otago oefenprogramma, dat zich in de praktijk heeft bewezen. Otago klinkt misschien vreemd maar het is de plaats in Nieuw-Zeeland waar het ontwikkeld is. In Heemskerk zijn wij de enige praktijk die deze twee programma ’s aanbiedt. En doordat we zowel de cursus als het Otago oefenprogramma aanbieden, kunnen we de mensen ook doelgerichter helpen.”

Praktisch nut

Bij de cursus ‘In Balans’ worden allereerst de risicofactoren behandeld, die tot valpartijen kunnen leiden. Vervolgens wordt gewerkt aan de verbetering van de balans en van de mobiliteit. Dat zorgt tevens voor meer zelfvertrouwen en ontspanning. Jessica Rutte: “Bovendien is het leuk om te doen, doordat je met een kleine groep bent en de oefeningen heel gevarieerd zijn. Dat gaat van heel eenvoudig tot wat moeilijker, maar altijd met de focus op het bewaren van je evenwicht. We leren de cursisten zich bewust te worden van de bewegingen die ze maken, zoals staan op één been, opkomen uit je stoel en het lopen op een ongelijkmatige of wiebelende ondergrond. De oefeningen zijn deels gebaseerd op Tai Chi, een soort mindfulness, maar dan voor het lichaam, waarbij de bewegingen langzaam en doordacht worden uitgevoerd. Het klink wellicht wat zweverig maar het zorgt er juist voor dat je steviger met beide voeten op de grond staat.”

Steun in de rug

Zowel de Cursus als het oefenprogramma Otago zijn bedoeld voor senioren. Voor hun kinderen en/of mantelzorgers is het echter ook belangrijk te weten dat die mogelijkheden er zijn. Het is immers ook in hun belang dat degene voor wie ze zorgen, zo lang mogelijk mobiel blijft. Voor meer informatie: Praktijk voor Fysiotherapie Hart van Heemskerk, Maltezerplein 25 1961 JC Heemskerk. Tel. (0251) 231 018 of www.hartvanheemskerk.nl

 

Leave a reply